| Программа ЗНО 2014 (внешнего независимого тестирования 2014 года) по химии Часть 2Головною метою проведення зовнішнього незалежного оцінювання є об'єктивне та неупереджене оцінювання рівня навчальних досягнень осіб,
які закінчили загальноосвітній навчальний заклад і виявили бажання вступити до вищого навчального закладу України.
Зовнішнє незалежне оцінювання запроваджено з метою забезпечення конституційного права громадян на рівний доступ до вищої освіти.
Зовнішнє незалежне оцінювання з хімії — спосіб перевірки:
- знання учнями найважливіших законів і теорій хімії;
- володіння хімічною мовою, вміння користуватися назвами і символами хімічних елементів, назвами простих і складних речовин;
- вміння складати хімічні формули і рівняння хімічних реакцій, розв'язувати розрахункові та експериментальні задачі;
- розуміння зв'язку між складом, будовою, фізичними і хімічними властивостями речовин, способами їх добування, галузями
застосування;
- знань про найважливіші природні та штучні речовини, їх будову, способи добування та галузі застосування;
- розуміння наукових основ певних хімічних виробництв;
- обізнаності з деякими екологічними проблемами, пов'язаними з хімією;
- розуміння ролі хімії у розв'язанні глобальних проблем людства.
Програму для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з хімії розроблено на основі чинних навчальних програм з хімії для
7—9 класів (К.: Ірпінь: Перун, 2005) та 10—11 класів загальноосвітніх навчальних закладів (Тернопіль: Мандрівець, 2011), електронні
версії яких розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту (www.mon.gov.ua).
Програма для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з хімії орієнтується на досягнення державних вимог до рівня загальноосвітньої
підготовки учнів загальноосвітніх навчальних закладів. При цьому важливе не лише засвоєння учнями хімічних понять, законів, теорій, а й
осмислене використання ними знань, формулювання оцінних суджень, виявлення власної позиції у різних життєвих ситуаціях.
Матеріал програми для проведення зовнішнього незалежного оцінювання розподілено на чотири тематичні блоки: «Загальна хімія», «Неорганічна
хімія», «Органічна хімія», «Обчислення в хімії», які в свою чергу розподілено за розділами і темами. У кожному розділі перелічено знання,
якими мають володіти учасники зовнішнього незалежного оцінювання.
У переліку вимог, наведених у колонці «Предметні вміння та способи навчальної діяльності» детально розкрито обсяг вимог до знань та умінь
з кожного розділу і теми. У програмі для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з хімії у 2012 р. використано номенклатуру
хімічних елементів і речовин, а також термінологію, які відповідають ДСТУ 2439-94: Елементи хiмiчнi, речовини простi. Термiни та
визначення. — К., Держспоживстандарт України — 1994. Цього стандарту буде дотримано і в завданнях тесту з хімії.
Назви органічних сполук відповідають останнім рекомендаціям IUPAC. Із даним матеріалом можна ознайомитися в навчальних посібниках, які
мають гриф Міністерства освіти і науки України (див. перелік рекомендованої навчальної літератури).
У програмі для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з хімії використано скорочення «н. у.» — нормальні умови (температура 0 °С,
тиск 101,3 кПа або 760 мм рт. ст.).
Відповідно до міжнародних стандартів для позначення кількості речовини можна використовувати літери n або ν. Для позначення теплового
ефекту реакції слід використовувати позначення «ΔН».
Під час підготовки до проведення зовнішнього незалежного оцінювання з хімії рекомендовано використовувати довідникові таблиці
«Розчинність кислот, солей, основ та амфотерних гідроксидів у воді за 20—25 °С», «Ряд активності металів», «Найпоширеніші назви та
склад деяких неорганічних речовин, сумішей та мінералів», «Найпоширеніші назви та склад деяких органічних речовин та сумішей».
№ п/п |
Назва розділу, теми |
Знання |
Предметні вміння та способи навчальної діяльності |
3. Органічна хімія |
3.1 |
Теоретичні основи органічної хімії |
Найважливіші елементи-органогени, органічні сполуки; природні та синтетичні органічні сполуки |
- Визначати найважливіші елементи-органогени (С, Н, О, N, S, P).
- Розрізняти за характерними ознаками неорганічні й органічні сполуки, природні та синтетичні органічні сполуки.
|
Молекулярна будова органічних сполук. Хімічний зв’язок у молекулах органічних сполук: енергія,
довжина, просторова напрямленість, полярність. -Зв’язок і -зв’язок. Одинарний, кратні (подвійний, потрійний), ароматичний
зв’язки. |
- Характеризувати кратність, полярність або неполярність ковалентного зв’язку в молекулах органічних сполук, σ- і π-зв’язок
за способом утворення.
- Порівнювати одинарні, подвійні, потрійні та ароматичні зв’язки за енергією і довжиною та просторовою напрямленістю.
- Аналізувати реакційну здатність органічних сполук із різними типами зв’язків.
|
Гібридизація електронних орбіталей атома Карбону; sp3-, sp2-, sp-гібридизації. |
- Визначати типи гібридизації та просторову орієнтацію гібридних електронних орбіталей атомів Карбону в молекулах органічних
сполук.
|
Класифікація органічних сполук за будовою карбонового ланцюга і наявністю характеристичних (функціональних)
груп. |
- Класифікувати органічні сполуки за будовою карбонового ланцюга на насичені вуглеводні ациклічної будови – алкани, ненасичені
вуглеводні ациклічної будови – алкени, алкіни; циклічні вуглеводні – циклоалкани та арени; за наявністю характеристичних
(функціональних) груп на спирти, фенол, галогеноалкани, альдегіди, карбонові кислоти, естери, аміни, амінокислоти.
|
Явище гомології; гомологи, гомологічний ряд, гомологічна різниця. Класи органічних сполук. Загальні формули
гомологічних рядів і класів органічних сполук. |
- Визначати гомологи вуглеводнів та їх похідних.
- Розрізняти гомологічні ряди і класи органічних сполук.
- Установлювати відповідності між представниками гомологічних рядів та їх загальними формулами, класами органічних сполук та їх
характеристичними (функціональними) групами.
|
Поняття первинний (вторинний, третинний, четвертинний) атом Карбону. |
- Визначати у молекулах органічних сполук різної будови первинний, вторинний, третинний, четвертинний атоми Карбону.
|
Номенклатура органічних сполук. |
- Називати органічні сполуки за структурними формулами, використовуючи номенклатуру IUPAC.
- Складати структурні формули органічних сполук за назвами згідно з номенклатурою IUPAC.
|
Явище ізомерії, ізомери, структурна та просторова (геометрична, або цис-транс-) ізомерія. |
- Визначати ізомери за структурними формулами.
- Розрізняти структурні та просторові (геометричні, або цис- і транс-) ізомери.
- Установлювати відмінності між ізомерами і гомологами за: якісним і кількісним складом, будовою молекул.
|
Взаємний вплив атомів або груп атомів у молекулах органічних сполук. |
- Установлювати зв’язок між будовою і властивостями органічних сполук з урахуванням перерозподілу електронної густини на прикладах
пропену (приєднання галогеноводнів та води згідно із правилом В. Марковникова); спиртів (подібність до кислот); фенолу (кислотні
властивості, здатність до реакцій заміщення у бензеновому кільці); насичених однооснових карбонових кислот (кислотні властивості),
амінів (основні властивості, здатність аніліну до реакцій заміщення у бензеновому кільці).
- Аналізувати хімічну будову органічних сполук, використовуючи основні положення теорії О. Бутлерова.
- Прогнозувати реакційну здатність органічних сполук, використову-ючи поняття про взаємний вплив атомів або груп атомів у
молекулах.
|
Класифікація хімічних реакцій в органічній хімії (реакції приєднання, заміщення, ізомеризації). |
- Класифікувати реакції за участю органічних сполук (заміщення, приєднання, відщеплення, ізомеризації).
- Установлювати зв’язки між будовою молекул органічних спо¬лук та їх здатністю вступати в реакції певного типу.
|
3.2. Вуглеводні |
3.2.1 |
Алкани |
Загальна формула алканів, їх номенклатура, ізомерія, будова молекул, фізичні та хімічні властивості, способи
добування, застосування. |
- Називати перші 10 представників гомологічного ряду алканів за номенклатурою IUPAC.
- Складати молекулярні та структурні формули алканів; рівняння реакцій, що характеризують хімічні властивості алканів (реакція
заміщення на прикладі хлорування метану, повне окиснення алканів або часткове окиснення метану, термічний розклад метану, крекінг,
ізомеризація алканів), лабораторний спосіб добування метану.
- Пояснювати явище sp3-гібридизації електронних орбіталей атомів Карбону в молекулах алканів.
- Порівнювати фізичні властивості алканів на прикладі їх температур кипіння і плавлення.
- Обґрунтовувати залежність між агрегатним станом за нормальних умов, температурами плавлення і кипіння алканів та їх відносною
молекулярною масою; здатність алканів до реакцій заміщення за електронною будовою молекул, застосування алканів (паливо, пальне,
розчинники, добування сажі, водню, галогеноалканів) їхніми властивостями.
- Установлювати зв’язки між будовою молекул і властивостями алканів.
|
3.2.2 |
Алкени |
Загальна формула алкенів, їх номенклатура, ізомерія, будова молекул, хімічні властивості, способи добування,
застосування; якісні реакції на подвійний зв'язок. |
- Визначати структурні ізомери алкенів за будовою карбонового ланцюга, розташуванням подвійного зв’язку; міжгрупові (алкени і
циклоалкани) та просторові (геометричні, або цис-транс-) ізомери.
- Називати алкени за номенклатурою IUPAC.
- Складати молекулярні, структурні формули алкенів; рівняння реак-цій, що характеризують хімічні властивості етену та пропену
(реакції приєднання водню, галогенів, галогеноводнів, води; полімеризація, часткове окиснення етену та повне окиснення алкенів),
промислові та лабораторні способи добування алкенів (термічний крекінг алканів, дегідрування алканів, дегідратація насичених
одноатомних спиртів, взаємодія галогеноалканів зі спиртовим розчином лугу, реакції алкінів з воднем), добування етену в
лабораторії.
- Пояснювати явище sp2-гібридизації електронних орбіталей атомів Карбону в молекулах алкенів.
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення етену (взаємодія з бромною водою, водним розчином калій перманганату), алкенів
(взаємодія з бромною водою).
- Обґрунтовувати застосування алкенів (виробництво поліетилену, поліпропілену, етанолу, 1,2-дихлороетану) їхніми властивостями.
- Установлювати зв’язки між будовою та здатністю алкенів до реакцій приєднання.
- Аналізувати приєднання галогеноводнів та води до пропену згідно з перерозподілом електронної густини в молекулі (правило
В. Марковникова).
|
3.2.3 |
Алкіни |
Загальна формула алкінів, їх номенклатура, ізомерія, будова молекул; хімічні властивості та способи добування етину,
застосування; якісні реакції на потрійний зв'язок. |
- Визначати структурні ізомери алкінів за будовою карбонового ланцюга, розташуванням потрійного зв’язку.
- Називати алкіни за номенклатурою IUPAC.
- Складати молекулярні та структурні формули алкінів; рівняння реакцій, що характеризують хімічні властивості ацетилену (реакції
приєднання водню, галогенів, галогеноводнів, води (реакція М. Кучерова); реакції заміщення – взаємодія з натрієм, амоніачним розчином
аргентум(І) оксиду; тримеризація ацетилену, повне окиснення алкінів і часткове окиснення ацетилену), промислові та лабораторні способи
добування ацетилену (термічний розклад метану, взаємодія кальцій ацетиленіду з водою, реакція 1,2-дихлороетану зі спиртовим розчином
лугу).
- Обґрунтовувати застосування ацетилену (газове різання і зварювання металів; добування вінілхлориду, полівінілхлориду, оцтового
альдегіду), зумовлене його властивостями.
- Пояснювати явище sp-гібридизації електронних орбіталей атомів Карбону в молекулах алкінів.
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення ацетилену (взаємодія з бромною водою, водним розчином калій перманганату,
амоніачним розчином аргентум(І) оксиду), алкінів, що містять у складі молекул С–Н зв’язки (взаємодія з бромною водою, амоніачним
розчином аргентум(І) оксиду).
- Порівнювати реакційну здатність етену і етину в реакціях приєднання.
- Установлювати зв’язок між будовою та здатністю ацетилену до реакцій приєднання, заміщення.
|
3.2.4 |
Ароматичні вуглеводні. Бензен |
Загальна формула аренів гомологічного ряду бензену. Будова, властивості, способи добування бензену; поняття про
ароматичні зв’язки, 6π-електронну систему. |
- Складати молекулярну та структурну формули бензену; рівняння реакцій, що характеризують хімічні властивості бензену (реакції
заміщення за участю галогенів, реакції приєднання – гідрування та хлорування (hν), окиснення), добування бензену в промисловості
(каталітичне дегідрування гексану, циклогексану, тримеризація ацетилену).
- Розрізняти ненасичені та ароматичні вуглеводні.
- Пояснювати явище sp2-гібридизації електронних орбіталей атомів Карбону в молекулі бензену, стійкість бензену до дії окисників та
його здатність до реакцій заміщення.
- Порівнювати зв’язки між атомами Карбону в молекулах бензену, алканів і алкенів, реакційну здатність бензену, алканів і алкенів у
реакціях заміщення та окиснення.
|
3.2.5 |
Природні джерела вуглеводнів та їхня переробка |
Нафта, природний та супутній нафтовий гази, вугілля, їх склад; крекінг і ароматизація нафти та нафтопродуктів,
детонаційна стійкість бензину, октанове число; переробка вугілля; проблеми добування рідкого пального з вугілля та альтернативних
джерел. |
- Називати продукти переробки нафти та кам’яного вугілля.
- Наводити приклади використання природної вуглеводневої сировини як джерела органічних сполук.
- Складати рівняння реакцій, що відбуваються під час спалювання природного газу.
- Розрізняти реакції, які відбуваються під час крекінгу та ароматизації вуглеводнів.
- Порівнювати детонаційну стійкість бензинів з урахуванням їх октанових чисел.
|
3.3. Оксигеновмісні органічні сполуки |
3.3.1 |
Спирти |
Характеристична (функціональна) група спиртів. Класифікація спиртів. Загальна формула одноатомних насичених спиртів.
Будова, номенклатура, ізомерія, властивості, способи добування та застосування. Поняття про водневий зв’язок.
Етиленгліколь та гліцерол як представники багатоатомних спиртів; якісна реакція на багатоатомні спирти. |
- Визначати структурні ізомери одноатомних насичених спиртів за будовою карбонового ланцюга, розташуванням гідроксильної групи та
міжкласові ізомери (етери).
- Називати одноатомні насичені спирти, а також етиленгліколь і гліцерол за номенклатурою IUPAC.
- Класифікувати спирти за будовою карбонового ланцюга – насичені, ненасичені, за кількістю гідроксильних груп – одно- і багатоатомні,
за природою атомів Карбону, з якими сполучена гідроксильна група, – первинні, вторинні, третинні спирти.
- Складати молекулярні, структурні формули спиртів; рівняння реакцій, що відображають хімічні властивості насичених одноатомних
спиртів і гліцеролу (реакції заміщення – взаємодія з активними металами, галогеноводнями, естерифікація, міжмолекулярна дегідратація,
внутрішньомолекулярна дегідратація, часткове та повне окиснення), промислові способи добування метанолу (із синтез-газу), етанолу
(гідратацією етену, ферментативним бродінням глюкози, відновленням етаналю) і лабораторні способи добування спиртів (гідроліз
галогеноалканів).
- Характеризувати склад і будову молекул одноатомних насичених спиртів.
- Обґрунтовувати застосування етанолу (добування оцтової кислоти, діетилового етеру) та метанолу (добування формальдегіду) їхніми
властивостями.
- Порівнювати фізичні властивості (температури кипіння, розчинність у воді) одноатомних насичених спиртів і відповідних алканів,
метанолу, етанолу, етиленгліколю та гліцеролу; активність одноатомних насичених спиртів, води і неорганічних кислот у реакціях із
лужними металами.
- Установлювати зв’язки між електронною будовою молекул одноатомних насичених спиртів та їхніми фізичними і хімічними
властивостями.
- Складати рівняння реакцій, що відображають хімічні властивості етиленгліколю та гліцеролу (взаємодія з натрієм, купрум(ІІ)
гідроксидом (без запису рівняння реакції), повне окиснення); гліцеролу (взаємодія з нітратною кислотою, вищими насиченими та
ненасиченими карбоновими кислотами); добування гліцеролу (омилення жирів).
- Установлювати зв’язки між будовою молекул багатоатомних спиртів та їх властивостями.
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення багатоатомних спиртів (взаємодія з купрум(ІІ) гідроксидом).
|
3.3.2 |
Фенол |
Формула фенолу. Будова молекули фенолу, характеристична (функціональна) група в ній; властивості, добування,
застосування; якісні реакції на фенол. |
- Складати молекулярну, структурну формули фенолу; рівняння реакцій, що відображають хімічні властивості фенолу (реакції за участю
гідроксильної групи – взаємодія з натрієм, натрій гідроксидом; реакції за участю бензенового кільця – взаємодія з бромною водою,
нітратною кислотою), його добування в промисловості (гідроліз хлоробензену).
- Обґрунтовувати взаємний вплив гідроксильної групи і бензенового кільця в молекулі фенолу.
- Порівнювати кислотні властивості спиртів, фенолу і карбонатної кислоти; здатність бензену і фенолу до реакцій заміщення.
- Установлювати зв’язки між будовою молекули фенолу і його властивостями.
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення фенолу (взаємодія з ферум(ІІІ) хлоридом, бромною водою).
|
3.3.3 |
Альдегіди |
Загальна формула альдегідів. Будова молекул альдегідів, характеристична (функціональна) група, номенклатура,
ізомерія, властивості, добування, застосування; якісні реакції на альдегідну групу. |
- Визначати структурні ізомери альдегідів за будовою карбонового ланцюга.
- Називати альдегіди за номенклатурою IUPAC.
- Наводити приклади застосування етаналю (добування оцтової кислоти, етилового спирту) та метаналю (добування формаліну, уротропіну)
їхніми властивостями.
- Складати структурні формули молекул альдегідів та їх структурних ізомерів; рівняння реакцій, що відображають хімічні властивості
альдегідів (відновлення, часткове окиснення), добування етаналю в промисловості (гідратацією ацетилену за реакцією М. Кучерова) і
лабораторії (окисненням етанолу).
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення альдегідів за якісними реакціями – взаємодія з амоніачним розчином аргентум(І)
оксиду, купрум(ІІ) гідроксидом.
|
3.3.4 |
Карбонові кислоти |
Характеристична (функціональна) група карбонових кислот. Класифікація карбоно-вих кислот. Загальна формула насичених
одноосновних карбонових кислот. Будова, номенклатура, ізомерія одноосновних карбонових кислот, властивості, добування,
застосування. |
- Визначати структурні ізомери насичених одноосновних карбонових кислот за будовою карбонового ланцюга, міжкласові ізомери
(естери).
- Називати за номенклатурою IUPAC насичені одноосновні карбонові кислоти, давати тривіальні назви першим трьом одноосновним
карбоновим кислотам.
- Класифікувати карбонові кислоти за будовою карбонового ланцюга (насичені, ненасичені), кількістю карбоксильних груп (одно-,
двох-основні) і кількістю атомів Карбону в їх молекулах (нижчі, вищі).
- Складати формули структурних ізомерів насичених одноосновних карбонових кислот; рівняння реакцій, що відображають хімічні
властивості карбонових кислот (взаємодія з активними металами, основними оксидами, основами, солями карбонатної кислоти, спиртами);
рівняння реакцій добування метанової кислоти (окиснення метану, взаємодія карбон(ІІ) оксиду з натрій гідроксидом із подальшою дією
хлоридної кислоти) та етанової кислоти (окиснення бутану, етанолу, етаналю).
- Обґрунтовувати здатність нижчих карбонових кислот до електролітичної дисоціації, а їх розчинів — змінювати забарвлення індикаторів;
особливі хімічні властивості метанової кислоти (здатність до окиснення – взаємодія з амоніачним розчином аргентум(І) оксиду, купрум(ІІ)
гідроксидом).
- Порівнювати фізичні властивості (температури кипіння, розчинність у воді) насичених одноосновних карбонових кислот і одноатомних
насичених спиртів; кислотні властивості карбонових кислот в межах гомологічного ряду, а також зі спиртами, фенолом і неорганічними
кислотами.
- Установлювати зв’язки між електронною будовою молекул і фізичними та хімічними властивостями карбонових кислот.
|
3.3.5 |
Естери. Жири |
Загальна формула естерів карбонових кислот. Будова, номенклатура, ізомерія, властивості, добування, застосування.
Жири – естери гліцеролу і вищих карбонових кислот. Класифікація жирів, властивості, добування, застосування. Мила і синтетичні мийні
засоби. |
- Визначати структурні ізомери естерів карбонових кислот за будовою карбонового ланцюга, міжкласові ізомери (карбонові кислоти);
структурні формули жирів – триолеїну, тристеарину; формули солей пальмітинової і стеаринової кислот.
- Називати естери за номенклатурою IUPAC.
- Класифікувати жири на тваринні і рослинні; тверді і рідкі.
- Складати рівняння реакцій утворення естерів (естерифікація) і їх гідролізу; рівняння реакцій, які відображають властивості жирів
(омилення, гідрування).
- Установлювати зв’язки між складом, будовою молекул, властивостями та застосуванням жирів.
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення ненасичених рідких жирів (взаємодія з бромною водою).
|
3.3.6 |
Вуглеводи |
Класифікація вуглеводів; склад, молекулярні формули глюкози, фруктози, сахарози, крохмалю і целюлози; структурна
формула відкритої форми молекули глюкози; властивості глюкози, сахарози, крохмалю і целюлози; добування глюкози, виробництво сахарози
і крохмалю; якісні реакції для визначення глюкози і крохмалю; застосування глюкози, крохмалю, целюлози. |
- Розрізняти моно-, ди- та полісахариди.
- Наводити приклади застосування глюкози, крохмалю (виробництво етанолу) та целюлози (добування штучного ацетатного шовку) їхніми
властивостями.
- Складати рівняння реакцій, що відображають хімічні властивості глюкози (повне і часткове окиснення, відновлення, спиртове та
молочнокисле бродіння, естерифікація, взаємодія з купрум(ІІ) гідроксидом без нагрівання (без запису рівняння реакції) та з
нагріванням), сахарози (повне окиснення, гідроліз, утворення сахаратів), крохмалю (кислотний та ферментативний гідроліз) і целюлози
(повне окиснення, гідроліз, естерифікація – утворення триацетату та тринітрату целюлози), фотосинтезу.
- Установлювати подібність і відмінність крохмалю та целюлози за складом, будовою молекул і властивостями.
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення глюкози (взаємодія з амоніачним розчином аргентум(І) оксиду, реакції з купрум(ІІ)
гідроксидом) і крохмалю (взаємодія з йодом).
|
3.4. Нітрогеновмісні органічні сполуки |
3.4.1 |
Аміни |
Характеристична (функціональна) група амінів. Класифікація амінів. Номенклатура, ізомерія, будова, властивості,
способи добування та застосування. |
- Визначати структурні формули ізомерних амінів за будовою карбонового ланцюга, положенням аміногрупи та міжвидові ізомери (первинні,
вторинні, третинні аміни).
- Називати аміни за номенклатурою IUPAC.
- Класифікувати аміни як похідні амоніаку (первинні, вторинні і третинні) та за будовою карбонового ланцюга (насичені,
ароматичні).
- Складати рівняння реакцій, що відображають хімічні властивості насичених амінів як органічних основ (взаємодія з водою,
неорганічними кислотами; горіння); аніліну (взаємодія з неорганічними кислотами, бромною водою); добування аніліну (відновлення
нітробензену – реакція М. Зініна).
- Обґрунтовувати основні властивості насичених амінів та аніліну; зменшення основних властивостей і збільшення реакційної здатності
аніліну в реакціях заміщення.
- Порівнювати основні властивості амоніаку, первинних, вторинних, третинних насичених амінів та аніліну.
|
3.4.2 |
Амінокислоти |
Склад і будова молекул, номенклатура, властивості, добування, застосування амінокислот. Поняття
про амфотерність амінокислот, біполярний йон; ди-, три-, поліпептиди, пептидний зв’язок (пептидна група атомів) |
- Називати амінокислоти за номенклатурою IUPAC.
- Складати структурні формули найпростіших амінокислот – гліцину (аміноетанової), аланіну (2-амінопропанової); рівняння реакцій, що
відображають хімічні властивості амінокислот на прикладі взаємодії аміноетанової кислоти і 2-амінопропанової кислоти з неорганічними
кислотами, основами; утворення ди-, три-, поліпептидів.
- Обґрунтовувати амфотерність амінокислот, утворення біполярних йонів.
- Порівнювати за будовою молекул і хімічними властивостями амінокислоти з карбоновими кислотами та амінами.
|
3.4.3 |
Білки |
Будова білків, їх властивості, застосування, кольорові реакції на білки. |
- Характеризувати процеси гідролізу, денатурації білків.
- Застосовувати знання для вибору способу виявлення білків (ксантопротеїнова та біуретова реакції).
|
3.5. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх
основі |
|
Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі |
Поняття про полімер, мономер, елементарну ланку, ступінь полімеризації. Класифікація високомолекулярних речовин;
способи син-тезу високомолекулярних речовин; будова і властивості полімерів; термопластичні полімери і пластмаси на їх основі; поняття
про натуральні і синтетичні каучуки, синтетичні волокна; значення полімерів у суспільному господарстві та побуті. |
- Класифікувати полімери за шляхом одержання (природні, штучні, синтетичні); відношенням до нагрівання (термопластичні,
термореакційні); будовою (лінійні, розгалужені, сітчасті).
- Складати рівняння реакцій полімеризації з утворенням найважливіших полімерів (поліетилену, поліпропілену, полістирену,
полівінілхлориду, тефлону, фенолформальдегідних смол, поліізопрену, полібутадієну, капрону, лавсану).
- Розрізняти способи утворення високомолекулярних сполук (реакції полімеризації та поліконденсації).
- Порівнювати властивості природних (бавовна, льон, шовк, вовна), штучних (штучний ацетатний і віскозний шовк) та синтетичних
волокон (капрон, лавсан).
- Установлювати зв’язки між властивостями та застосуванням полімерів.
|
3.6. Узагальнення знань про органічні сполуки |
|
Встановлення генетичних зв’язків між різними класами органічних сполук, між органічними та
неорганічними сполуками |
- Порівнювати хімічні властивості органічних сполук різних класів.
- Установлювати зв’язки між складом і хімічними властивостями органічних сполук різних класів, між органічними та неорганічними
сполуками; генетичні зв’язки між органічними та неорганічними сполуками.
- Складати рівняння реакцій — взаємоперетворень органічних сполук різних класів.
|
4. Обчислення в хімії |
4.1 |
Розв'язування задач за хімічними формулами і на виведення формули сполуки |
Формули для обчислення кількості речовини, кількості частинок у певній кількості речовини, масової частки елемента
в сполуці, відносної густини газу, масової (об'ємної) частки компонента в суміші, виведення формули сполуки за масовими частками
елементів |
- Обчислювати відносну молекулярну та молярну маси речовини; кількість частинок у певній кількості речовини, масі речовини, об’ємі
газу; об’єм даної маси або кількості речовини газу за н. у.; відносну густину газу за іншим газом; масові та об’ємні (для газів) частки
речовин у суміші; середню молярну масу суміші газів; масову частку елемента у сполуці за її формулою.
- Установлювати хімічну формулу сполуки за масовими частками елементів, що входять до її складу.
|
4.2 |
Вираження кількісного складу розчину (суміші) |
Масова частка розчиненої речовини |
- Обчислювати масову частку розчиненої речовини в розчині, масу (об’єм) розчину та розчинника, масу розчиненої речовини.
- Виконувати обчислення для приготування розчинів із кристалогідратів.
|
4.3 |
Розв'язування задач за рівняннями реакцій |
Алгоритми розв'язку задач за рівнянням реакції; відносний вихід продукту реакції |
- Обчислювати за рівнянням хімічної реакції масу, об'єм (для газу) або кількість речовини реагенту або продукту за відомою масою,
об’ємом (для газу) або кількістю речовини іншого реагенту або продукту; відносний вихід продукту реакції.
- Установлювати хімічну формулу речовини за кількісними даними про реагенти і продукти реакції.
- Виконувати обчислення, якщо речовини містять домішки або наявні в надлишку.
- Розв'язувати комбіновані задачі (поєднання не більше двох алгоритмів).
|
| |